menu
en

Reserve a room

Best Rates Guaranteed
Free WIFI
Check availability
Check availability
Blog | Kasteel Engelenburg
Kasteel Engelenburg

Blog

Jhr Schelto van Citters 100 jaar geleden bewoner van de Engelenburg

Saturday, 23 June 2018
Jhr Schelto van Citters 100 jaar geleden bewoner van de Engelenburg

Van 1910 tot 1942 woonde Jonkheer Schelto van Citters op Kasteel Engelenburg.

Van Citters stond bekend als een conservatieve, strenggelovige,hoffelijke en gematigde bestuurder. Hij doorliep een ambtelijke loopbaan enwerd uiteindelijk, ten tijde van het kabinet-Kuypersecretaris-generaal van FinanciĆ«n. In 1907 volgde hij in het district Ede als Haagse topambtenaar een uitgesproken vertegenwoordiger van de gereformeerden van De Veluwe op en zat twee jaar voor de ARP in de Tweede Kamer.

Daarna was hij zestien jaar Commissaris der Koningin in Gelderland.Van Citters zette zich bijzonder in voor uitbouw van de Landbouwhogeschool in Wageningen. Hij moest die functie opgeven vanwege doofheid. Hij was vervolgens van 1929 totzijn overlijden in 1942 nog Eerste Kamerlid.

In zijn hoedanigheid als CdK zorgde hij ook voor de ontsluiting van Arnhem en Nijmegen door de rijksweg naar Utrecht aan te leggen. Hierdoor konden Arnhem en Nijmegen zich ontwikkelen als industrie- en handelssteden.

Ook was van Citters in 1915 medeoprichter van de Provinciale Gelderse Elektriciteit Maatschappij (PGEM), wat later uitgroeide tot NUON en in 2009 voor 5 miljard aan Vattenfall werd verkocht. De provincie Gelderland is door deze verkoop de rijkste provincie van ons land.

Van Citters was de schoonvader van Conny Patijn en de grootvader van ScheltoMichiel en Jack Patijn. Oud burgemeester van Amsterdam, Schelto Patijn was naar zijn grootvader vernoemd.

 

Comments0


Leave a Reply
First Name  
E-mail    
Comment  
Enter the characters as shown
New Image