menu
en

Reserve a room

Best Rates Guaranteed
Free WIFI
Check availability
Check availability
Blog | Kasteel Engelenburg
Kasteel Engelenburg

Blog

Wine and Food Association CWG review

Thursday, 31 May 2018
Wine and Food Association CWG review

Zaterdag 29 september kunnen liefhebbers uit de hele wereld weer bieden op de bijzondere veilingwijnen van het Cape Winemakers Guild. Eind april presenteerden Udo Göebel MW (WineMatters) en Arjen Pleij (vinoloog, Kasteel Engelenburg) een speciale avond gewijd aan deze unieke wijnen.

Proefnotities Jan van Lissum

Zo’n twintig geleden berichtte The Wine & Food Association al uitgebreid over de verrassende kwaliteitswijnen die (ook) in Nederland werden aangeboden door het ‘Kaaps Onverbonde Wynmakersgilde’, tegenwoordig beter bekend onder de naam Cape Winemakers Guild (CWG). Deze organisatie werd in 1982 opgericht door acht onafhankelijke wijnmakers: Peter Finlayson, Walter Finlayson, Jan Coetzee, Etienne le Riche, Kevin Arnold, Braam van Velden, Billy Hofmeyr en Achim von Arnim. Sinds 1985 organiseert het gilde jaarlijks een spectaculaire wijnveiling waarvoor ieder lid- het zijn er inmiddels 46 – een of twee bijzondere cuvées samenstelt. De veiling geldt, net als de publicatie van de nieuwe Platter Wine Guide, als een van de hoogtepunten op de Zuid-Afrikaanse wijnkalender. Tijdens evenementen als Proeven Den Haag en Friesland Culinair verzorgde The Wine & Food Association diverse proeverijen met deze wijnen en op die manier introduceerde zij enkele van de meest interessante wijnen uit Zuid-Afrika aan professionals en particulieren in Nederland. Tegenwoordig is de organisatie in handen van Udo Göebel, eigenaar van WineMatters, specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen, en hij heeft in Arjen Pleij en zeer geschikte partner gevonden om de CWG-wijnen de aandacht te geven die ze verdienen. Arjen is vinoloog en Food & Beverage Manager van Kasteel Engelenburg in Brummen, dat bekend staat om zijn bijzonder uitgebreide collectie Zuid-Afrikaanse wijnen.


Eigenzinnig

De CWG-wijnen nemen een aparte plaats in binnen het Zuid-Afrikaanse wijnaanbod, omdat ieder CWG-lid op geheel eigen wijze zijn of haar best doet om ter gelegenheid van de veiling een opvallende wijn te maken. Sommigen beperken zich tot een apart gehouden vat met een speciale selectie van de oogst. Anderen maken een eenmalige, bijzondere blend. Vooral die laatste categorie levert vaak verrassingen op. Je proeft echte wijnmakerswijnen: de ultieme expressie van wat de maker op dat moment bezighoudt, en meestal duidelijk verschillend van de reguliere wijnen die ze produceren. Niet altijd echt representatief voor het land of de streek dus, maar wel eigenzinnige, spraakmakende, inspirerende wijnen je misschien nooit meer zult proeven, of die juist indicatief zijn voor een aankomende trend in het Zuid-Afrikaanse wijnlandschap.

Tijdens de proeverij preesenteerden Udo Göebel en Arjen pleij 19 wijnen van 15 verschillende CWG wijnmakers. Het ging om wijnen die in verschillende jaren waren geveild: het bewaarpotentieel was een belnagrijk aandachts punt tijdens de sessie.

Comments0


Leave a Reply
First Name  
E-mail    
Comment  
Enter the characters as shown
New Image