menu
en

Reserve a room

Best Rates Guaranteed
Free WIFI
Check availability
Check availability
Blog | Kasteel Engelenburg
Kasteel Engelenburg

Blog

Trouwen...hoe organiseer je dat...

Friday, 19 January 2018
Trouwen...hoe organiseer je dat...

Je gaat een bruiloft organiseren? Van harte gefeliciteerd! De liefde van je leven popped the question en je hebt natuurlijk volmondig 'ja' gezegd. Na de gelukzalige roes besef je opeens dat je allerlei dingen moet gaan regelen: de stijl, de locatie, de gastenlijst, je droomjurk (zucht zucht). Geen zorgen... met deze 9 stappen helpen we jou op weg om je droombruiloft te organiseren! 

Wat moet je als eerste doen?

Maak een to do lijst  waar je precies weet wanneer je wat moet doen. Wij hebben wel een handige lijst waar je alles online kunt afvinken! 

Stap 1: Datum prikken voor jullie bruiloft

First things first: wanneer gaat de grote dag plaatsvinden? Grijp je hubby bij de arm en neem hem apart voor een goed overleg. Willen jullie graag trouwen in een bepaald seizoen of is de datum juist belangrijk? Misschien wel de dag dat jullie officieel 'verkering' kregen, of jullie geluksgetal... Houd alleen wel rekening met de minder romantische factoren zoals schoolvakanties en feestdagen!

Houd ook rekening met het budget: welke datum komt financieel het beste uit? Wist je bijvoorbeeld dat zaterdagen duurder zijn? En trouwen tijdens de wintermaanden kan weer voordeliger zijn. Ten tweede moet je rekening houden met het tijdsbestek: hoe lang denken jullie nodig te hebben voor het organiseren van jullie trouwdag. 

TIP 1! Het is onmogelijk met alle gasten rekening te houden, maar houd bij het plannen van je trouwdatum wel rekening met eventuele belangrijke data van gasten die dicht bij je staan. 

Stap 2: Thema en stijl van de bruiloft

Je hoeft je bruiloft nog niet helemaal uit te tekenen, maar in grove lijnen moet het wel duidelijk zijn wat jullie willen.  Ga je voor een grote bruiloft of juist intiem? Als je wilt kun je je bruiloft ook een thema geven. Trek er een zondagmiddag voor uit en maak samen met je lover een moodboard om de sfeer van jullie bruiloft te bepalen. Zo heb je een duidelijk beeld en kan je makkelijker keuzes maken tijdens de verdere organisatie. 

Stap 3: Budget voor de bruiloft

Je zult wel rekening moeten houden met een budget wanneer je begint met je bruiloft organiseren. Bepaal samen met je verloofde wat jullie maximaal uit willen geven. Het opstellen van het budget is het makkelijkste deel, dan komt het moeilijke gedeelte: je eraan houden. Ja, ook als die droomjurk  duurder blijkt te zijn! Je zult dan moeten bezuinigen op dingen die je minder belangrijk vindt.

De kosten van een bruiloft hangen ook af van de stijl waarin je gaat trouwen. Een klassieke bruiloft met vijfgangendiner en daarna een groot feest is natuurlijk duurder dan een intiem huwelijk met naaste familie en goede vrienden. Ga slim met je budget om door meer uit te geven aan de dingen die jullie echt belangrijk vinden en bespaar op dingen die er voor jullie minder toe doen. 

Stap 4: Hak knopen door

Veel mensen hebben het er moeite mee om definitieve beslissingen te maken. Logisch, maar toch zul je je hier overheen moeten zetten. Dus prik die trouwdatum, boek die locatie en reserveer ook meteen bij het stadhuis: je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Vooral bij populaire trouwlocaties moet je niet raar staan te kijken als ze hele komende jaar elke zaterdagavond al volgeboekt zijn. Begin dus tijdig met het organiseren van jullie bruiloft!

Stap 5: Gastenlijst

Wanneer jullie de gastenlijst gaan opstellen is het belangrijk een paar dingen in gedachten te houden. Hoeveel gasten kunnen jullie uitnodigen op de trouwlocatie? Wat is het budget? Het is heel simpel; hoe meer gasten, hoe hoger de rekening zal worden. Bedenk dus goed met wie je jullie bruiloft wilt delen en schakel je plichtsgevoel uit. Het is jullie dag, dus nodig alleen de mensen uit met wie je jullie feestje graag willen vieren!

Stap 6: Uitnodigingen

Zodra de datum vaststaat en de locatie en het gemeentehuis zijn geboekt, is het tijd om iedereen op hoogte te stellen. Stuur zo snel mogelijk een save the date-kaart of e-mail. Deze kaart of mail, is om ervoor te zorgen dat je gasten alvast de datum waarop jullie gaan trouwen kunnen vrijhouden in hun agenda. De echte trouwkaart volgt later! Meestal een maand of twee voor de bruiloft. 

Stap 7: Personeel gevraagd!

Bij het plannen van jullie trouwdag kun je de hulp inschakelen van anderen, bijvoorbeeld in de vorm van ceremoniemeester of bruidsmeisje. Vooral een ceremoniemeester helpt vaak met het plannen van de bruiloft en is daarnaast het aanspreekpunt voor de gasten, bijvoorbeeld bij vragen over het huwelijkscadeau en het inplannen van acts en speeches. Op de dag zelf zorgt de ceremoniemeester dat het draaiboek in de gaten gehouden wordt en vormt hij of zij ook het aanspreekpunt voor de bedrijven die jullie ingeschakeld hebben, zodat jullie zelf optimaal van de dag kunnen genieten. Bedenk goed wie jullie welke taak willen toebedelen en vraag deze personen op tijd!

Getuigen

Wie heeft de eer om de rol van getuige op zich te nemen? Denk allebei na wie jullie zouden willen vragen. Het betekent niet dat je per se die ene vriendin moet vragen omdat je ook getuige was op haar bruiloft. 

Bruidsmeisjes

Wil je graag bruidsmeisjes en/of jonkers bij de bruiloft, zorg dan dat je ze op tijd vraagt. Dan heb je meteen extra handjes tijdens de voorbereidingen van je wedding! 

Stap 8: Wettelijke kant van het trouwen

Voordat je mag trouwen, moet je eerst een verklaringen doen van een voorgenomen huwelijk (voorheen ondertrouw). Neem contact op met de gemeente voor de procedure. De getuigen moeten bij dit onderdeel bekend zijn en iedereen moet in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Stap 9: Kies, proef, pas, kijk en bestel

Tijd om alle leuke dingen uit te zoeken! Je mag op zoek gaan naar een trouwfotograaf, de bruidstaart, bloemen en zeker niet op de laatste plaats: jullie outfits! De jacht is geopend naar jouw droomjurk. 


Comments0


Leave a Reply
First Name  
E-mail    
Comment  
Enter the characters as shown
New Image