menu
en

Reserve a room

Best Rates Guaranteed
Free WIFI
Check availability
Check availability
Blog | Kasteel Engelenburg
Kasteel Engelenburg

Blog

Inwinteren bijenkasten op het landgoed.

Wednesday, 11 October 2017
Inwinteren bijenkasten op het landgoed.
We zitten alweer in de maand oktober van het jaar 2017. Het bijenseizoen is op zijn einde
aan het lopen en dat gaat gepaard met veel handelingen en voorzorgsmaatregelen. Natuurlijk heeft elk bijenvolk haar eigen looptijd ervaren en zijn er tussentijds weer genoeg spannende voorvallen op ons pad gekomen. Het werk van de imker blijft dan ook dynamisch en cruciaal voor het voortbestaan van de honingbij. Tegen het einde van de maand oktober sluiten we de kasten voor een maand. Dit doen we natuurlijk om de temperatuur in de kast hoogte houden, maar ook om de bijen de nodige
energie te laten behouden om het nest te verzorgen.Op dit moment sterven er langzaam maar zeker bijen af en nemen de winterbijen de waarneming en bescherming over. Deze werkbijen zullen gedurende 6 maanden blijven leven, totdat het nest weer begint te groeien rondom maart 2018.
De twee kasten hebben extra voer ontvangen in de vorm van suikerdeeg en water. Niet elk volk neemt beide vormen goed op, maar we voeren zoveel mogelijk bij om de voedselvoorraad hoog te houden.
Ook zijn alle kasten behandelt met het middel ‘Thymovar.’ Dit is een mijten behandeling die
de varroa tegengaat, zodat het volk gezond blijft.

Honing
Vanwege het slechte en voornamelijk natte weer is het over het algemeen een slecht jaar
geweest voor de honingbij. Ook dit jaar hebben we in de natte periode 8 extra controles
uitgevoerd op de kasten. Deze controles hebben geresulteerd in het extra bijvoeren van de bijen, aangezien de vlieguren dus het haal gedrag, aanzienlijk korter was dan vorig jaar. Het resultaat daarvan is wel dat er tot zover geen sterfte onder onze volken is en met dezelfde score hopen we dan ook de winter te overleven. De honingopbrengst is aanzienlijk laag, voornamelijk bij onze startende klanten uit 2017. De volken die het beter deden hebben honing afgestaan aan de volken in nood, waardoor we wachten tot midden december met afname. Dit doen we omdat we half december nog een behandeling tegen de mijten uitvoeren.

November
Begin november voeren we de voorlopige laatste controles uit, waar we isoleren en
proberen te voeren. De bijen zullen niet of nauwelijks uitvliegen en de koningin beschermen.
Voor vragen of opmerkingen kan u ons mailen en voor nu willen we u bedanken voor het
mooie seizoen en de samenwerking naar een beter en duurzamer milieu.

Dankzij de 2 kasten die we dit jaar hebben mogen plaatsen, zetten wij een stempel op de bestuiving en bevordering van de natuur en alles wat daarbij hoort. Het zullen spannende maanden worden, waarin we af en toe een blik zullen werpen. In januari 2018 weten we meer en zullen de startende kasten van 2017 beginnen aan een belangrijk seizoen waarin groei en productie de grootste doelen zijn.

Namens de imker en de bijen bedankt!


Comments0


Leave a Reply
First Name  
E-mail    
Comment  
Enter the characters as shown
New Image